Британска 5G мрежа без Huawei

Центар за компјутерска безбедност за проценка на безбедноста 

Британската влада одлучи да го исклучи Huawei од можноста да учествува во изградбата на национална телекомуникациска мрежа 5G. Според одлуката на британската влада, набавката на опремата 5G на Huawei ќе биде целосно забранета од 31 декември 2020 година, а сите делови што беа купени треба да бидат отстранети до крајот на 2027 година.Одлуката е донесена на состанокот на Советот за национална безбедност (НСЦ) со кој претседаваше премиерот Борис nsонсон врз основа на препораките на Националниот центар за компјутерска безбедност (НЦЦЦ).Официјалното оправдување за одлуката беа новите санкции изречени на Huawei од страна на Соединетите Држави, кои за возврат им го одбија пристапот до клучните технологии и без кои е невозможно да се обезбеди мрежна безбедност.Новите ограничувања на САД, објавени на 15 мај 2020 година, повеќе не се однесуваат само на продажба на микропроцесори директно од САД, туку и за оние произведени во други земји, но со користење на американски технологии.Одлуките донесени на 14 јули претставуваат значителна промена од првичната одлука донесена од британските власти на 28 јануари оваа година. Во тоа време, ставот предвидуваше дека Huawei нема да може да снабдува опрема за основниот дел од дигиталната инфраструктура и дека ќе има свој удел на помалку чувствителни делови на мрежата ќе биде ограничен на 35%. Ваквото решение наиде на остри критики од администрацијата на Доналд Трамп, која се закани со можноста за ограничување на разузнавачката соработка доколку Huawei добие пристап до пазарот 5G во Велика Британија.Huawei со години се обидува да изгради силна позиција на пазарот во Велика Британија. Како одговор на безбедносните проблеми, Центарот за проценка на безбедноста на сајбер-безбедноста на Хуавеј (HCSEC) е основан во Банбери во 2010 година, каде што британските власти беа во можност да ја тестираат кинеската опрема за можни закани. Во јуни 2020 година, локалните власти го одобрија планот за изградба на центар за истражување и развој во Кембриџ со планирана цена од 1 милијарда фунти. Според MERICS, Велика Британија останала најважниот примател на кинеските директни инвестиции во Европа помеѓу 2000 и 2019 година, достигнувајќи 50,3 милијарди евра.По одлуката на британската влада дека телекомуникациските оператори треба целосно да ја заменат опремата на „Хуавеј“ до 2027 година, британскиот телекомуникациски оператор извршниот директор на БТ, Филип Јансен, во интервју за БиБиСи изјави дека ќе и биде потребно на компанијата од пет до седум години да ја отстрани целата опрема на „Хуавеј“ 5G. десет години за замена на опремата што се користи во претходните генерации на мрежата.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments