Кина планира да ги намали емисиите на СО2 на нула до 2060 година

Кина планира да ги намали емисиите на СО2 на нула до 2060 година

Владата објави план за премин во зелена економија

Денес Кина се смета за најголем емитер на јаглерод диоксид во светот. Азиската земја додава околу 28% СО2 на глобалниот отпечаток на јаглерод. На второ место се САД.

Бидејќи Доналд Трамп е на пат да ги извлече Соединетите држави од Парискиот договор за клима, кинескиот претседател Си Jinинпинг најави промена во политиката за животна средина за енергетиката и индустријата, вклучително и распоред за нула јаглерод.

Пред некој ден, во видео обраќање до ООН, кинескиот лидер рече дека земјата почнува да ги менува своите политики и правила во врска со емисиите на стакленички гасови. Овие промени не можат да се направат преку ноќ и ќе бидат потребни години на напор, коментира Електрек.

Кина нема да го достигне врвот на емисиите на СО2 до 2030 година, но потоа ќе започне да ги намалува, со планот да се сведат на нула до 2060 година. Ова е многу долг период, но секоја цел е очигледно подобра од движење во непознат правец.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments