Мајкрософт ја именуваше Русија како најголем „државен“ хакер

Мајкрософт ја именуваше Русија како најголем „државен“ хакер

Новиот извештај на „Мајкрософт“ ги опишува трендовите на сајбер безбедност во текот на изминатата година. Нападите станаа пософистицирани бидејќи хакерите користат методи кои ги отежнуваат откривањето и загрозувањето дури и на најбезбедните цели.

Едно од интересните откритија од извештајот е дека повеќе од половина (52%) од сите „владини“ хакерски напади доаѓаат од Русија. Други 25% паѓаат на Иран, 12% на Кина и 11% на Северна Кореја и други земји.

Мајкрософт овие напади ги нарекува „Национална активност на државата“. За нив се верува дека се организирани од хакери или хакерски групи кои работат во еден или друг формат под покровителство на властите во нивните земји. Се разбира, ова е често невозможно да се докаже.

Известувањата за ваквите напади ги нарекува „Мајкрософт“ како „Известување за државната држава“ (NSN). Во рок од две години, компанијата испрати над 13.000 известувања до разни клиенти. Минатата година, 69% од овие напади биле насочени кон американски страници, а 19% кон Велика Британија.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments