10 интересни факти за Париз

10 интересни факти за Париз

  1. Постојат 38 градови со име Париз низ светот.

Во САД, Украина, Шведска, Русија и во многу други места може да го најдете Париз.

2. Pont Neuf е најстар мост во Париз.

Изграден во 1604, неговото име значи Нов Мост.

3. Париз има повеќе библиотеки од било кој град во светот.

Градот има 830 библиотеки.

4. Најпосетувана знаменитост во париз е Notre-Dame катедралата.

А не Louvre, ниту пак Ајфеловата Кула.

5. Ајфеловата Кула првично требало да биде отстранета.

Изградена во 1889, Ајфеловата Кула требало да трае само 20 години.

6. Имињата на 72 научници, математичари и инжињери се запишани на Ајфеловата Кула.

Сите тие помогнале во креирањето на кулата.

7. Париз има повеќе кучиња од деца.

Пола милион кучиња го населуваат градот.

8. Фамозниот мост на љубовта повеќе не постои.

Беше отстранет во 2015та година.

9. Метрата во Париз патуваат повеќе од 960000 километри на ден.

Ова е еквивалентно како 10 пати да патува низ целата планета.

10. Повеќе од 30 милиони туристи го посетуваат Париз секоја година.

Од нив 10 милиони го посетуваат музејот Louvre.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments