1,500 смртоносни случаи од COVID-19 во Велика Британија

1,500 смртоносни случаи во еден ден

Министрите се обвинети дека ја намалуваат тежината на пандемијата на коронавирусот, откако се откри дека повеќе од 1.000 луѓе умираат секој ден во Велика Британија во последните 22 дена константно, во остриот контраст со дневните патарини што ги објави владата.

Според анализата на официјалните бројки, најтемниот ден дојде на 8 април додека земјата се подготви за Велигден под карантин, кога рекордни 1.445 луѓе починале од Ковид-19 за 24 часа. Бројките – опфаќајќи смртни случаи во болници, домови за нега и приватни резиденции – се далеку поголеми од бројките што ги најавија министрите во тој период.

Критичарите велат дека министрите треба јасно да потенцираат дека пријавените жртви не се објавени со вистинската бројка се додека не дојде Април 29ти каде што владата ги смени своите дневни податоци за да вклучува смртни случаи во сите околности, вклучително и оние без тест.

На 9 април, секретарот за надворешни работи, Доминик Рааб, кој се залага за хоспитализиран премиер, рече дека бројот на жртвите се зголемил за 881 претходниот ден. Вистинската бројка на загинати беше 64% поголема од таа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments