Изјавен е бројот на корисниците на Windows 10

Microsoft, кој постигна голем успех со објавувањето на верзијата Windows 10, го продолжува овој успех. Многу оперативни системи имаат свои предности. Windows 10 од друга страна работи доста брзо на тековните компјутери, но може да предизвика некои проблеми на постарите компјутери. Сепак, и покрај сите недостатоци, употребата на Windows 10 се зголемува. Според неодамнешните извештаи, објавен е бројот на корисници на Windows 10.

Бројот на корисници на Windows 10 го достигна бројот  1 милијарда

Достигнувајќи 900 милиони корисници пред 6 месеци, Windows 10 сега надмина 1 милијарда корисници. Бројот на корисници на оперативниот систем редовно се зголемува 100 милиони на секои 6 месеци. Имајќи повеќе од половина од пазарот минатиот август, Windows 10 продолжува редовно да расте.

Всушност, ова беше многу подоцна отколку што планираше Microsoft. Компанијата очекуваше  да достигне 1 милијарда корисници за 2 -3 години по објавувањето на Windows 10.  Сепак, неуспехот на мобилниот дел Windows 10 ја одложи оваа цел.  Лансиран пред 4 години и 8 месеци, Windows 10 го додаде Windows 10Х на своето семејство минатиот октомври.

Развиен за уреди со двоен екран, Windows 10X ќе биде достапен прво со моделите Surface Neo и Surface Duo. Овие уреди со двојни екран се изработени од Microsoft. Се разбира, уредите со двоен екран нема да бидат уреди само што ќе ги произведува Microsoft. Зборувајќи за партнери како што се Asus, Dell, HP и Lenovo, Microsoft ја објави иднината на повеќе уреди со двојни екрани.

Особено со крајот на поддршката за Windows 7, компаниите почнаа постепено да го користат Windows 10. Имајќи предвид дека Windows XP и 7 системите сеуште се користат во некои компании, бројот на корисници ќе се зголеми со овие транзиции. Од сега, еден од седум луѓе на Земјата користи Windows 10.

Windows 10, кој исто така се префрли на новиот систем за ажурирање последниве години, ќе продолжи да дава големи ажурирања на секои 6 месеци. Така, додека Windows 10 редовно се развива, корисниците честопати ќе наидат на нови функции.

Ако ги погледнеме сите оперативни системи што се користат во светот, Android систем е водечки систем со 2,5 милијарди корисници на ова поле.

Дали мислите дека Windows 10 ќе го надмине овој број?

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *