Samsung планира да го прекине гласовниот асистент S Voice

S Voice е еден од гласните асистенти на Samsung кој не го погоди премногу пазарот  но сепак имаше корисници. Samsung реши да го исклучи S Voice. Од 1 јуни, можеме да кажеме дека S Voice ќе западне во историјата.

Употребата на говорни асистенти е доста широка. Гласните асистенти кои се производ на вештачка интелигенција, имаат одлики за да ни го олеснат животот. Благодарение на овие карактеристики, можеме лесно да извршиме многу од нашите работни места. Особено на места каде што не треба да го допираме телефонот, како што е моментот на возење, благодарение на гласовниот асистент, можеме да направиме некоја работа, доволно е да се обратиме гласовно.

Во 2012 година, откако Apple го претстави Сири  што предизвика многу врева, Samsung го воведе и својот гласовен асистент S Voice. S Voice беше една од извонредните карактеристики на телефонот, со својот голем 4,8-инчен екран за Galaxy S3, моќен четири-јадрен процесор и TouchWiz интерфејс. Кога Samsung S Voice не можеше да се натпреварува со Сири, го купи Viv за да го направи Bixby посилен.

Bixby исто така не го виде очекуваното внимание од корисниците, но Samsung реши да го исклучи S Voice. SamMobile рече дека добиле известување од компанијата во кое се вели дека услугата S Voice веќе нема да биде достапна од 1 јуни. Исто така, се наведува дека технолошките производи што се носат како што се Galaxy Watch, Galaxy Active добиле ажурирања на Bixby, но Gear S3 и Gear Sport ќе добијат ажурирање откако ќе се острани S Voice. 

За S Voice не можеме да кажеме дека е карактеристика користена од многу луѓе, но остранувањето на истиот може да предизвика некои проблеми за луѓето кои користат режим без раце и не можат да си дозволат надградба на хардверот. На ваквите стари телефони  па дури и ефтини модерни телефони сè уште има функции за говорен асистент, како што се Bixby, Google Assistant или Amazon Alexa.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *