5 Милијарди Долари Казна За Facebook

Како што е познато, Facebook помина низ многу истраги за прекршување на податоците. На крај доби рекордна парична казна. Има и други удлуки покрај казната од 5 милијарди долари.

Facebook е казнет со 5 милијарди долари од регулаторите на САД за изјавата дека веќе ги поседува условите на договорот за приватност на податоците на социјалната мрежа. Договорот меѓу Фејсбук, една од најпопуларните апликации за социјално вмрежување и Федералната комисија за трговија, стана официјален во вторникот со одобрение на федералниот судија. Договорот вклучува парични казни, како и други одредби. Според барањата на договорот, Facebook ќе ги зголеми мерките за приватност, ќе бидат презентирани квартални извештаи за да се демонстрира усогласеност со договорот и ќе има независен надзорен одбор.

Некои активисти за приватност се спротивставија на договорот според кој Facebook сметаше дека е премногу лесен за да се избегне од скандалот „Кембриџ аналитика“, што овозможи да бидат украдени милиони лични информации на корисниците пред изборите во САД во 2016 година. Претседателот на Федералната комисија за трговија, Jо Симонс, во изјава рече дека е задоволен од одлуката на судот и тоа е најголемата казна што ја постигнала агенцијата за заштита на потрошувачите.

Официјален претставник на Фејсбук: Овој договор треба да се користи како водич

Сепак, Симонс изјави дека Facebook ќе му даде поголема важност на приватноста со оваа одлука и дека менаџерите ќе бидат потранспарентни во нивните одлуки поврзани со приватноста. Официјалното лице од Фејсбук за приватност Мишел Проти, на објавениот блог им објасни на читателите дека договорот е надминат американскиот закон и дека овој договор треба да се користи како водич за посеопфатна регулатива за приватноста.

Тој исто така додаде дека тие се надеваат дека ова ќе помогне во развојот на соодветно законодавство во САД и на други места и рече: „Нашата цел е да ја почитуваме приватноста на луѓето и да направиме вистинска работа за нив“.Според Проти, Фејсбук создаде многу тимови за приватност и има илјадници вработени кои работат на проекти засновани на приватност.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *