Apple, Додаде нови сипмтоми на апликацијата за коронавирус

Apple ја ажурираше апликацијата за коронавирус. Новата верзија вклучува ажурирани информации за симптоми и најнови препораки од здравствени установи. Ажурираната апликација исто така вклучува совети како да се маскира и стерилизира.

Технолошките гиганти исто така работат на борбата против новиот смртоносен појава на коронавирус (СОВИД-19), кој се рашири во светот и уби 238.950 луѓе од нејзиното појавување во Народна Република Кина. Apple објави дека ја ажурира својата апликација за коронавирус, која ја објави во март. Ажурираната апликација вклучува нови симптоми на болести и совети за правење маски.

Ажурираната апликација на Apple се заснова на информации содржани во најновиот водич објавен од страна на американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Ажурирани симптоми на болест вклучуваат треска, болка во мускулите, главоболка, болки во грлото и губење на вкус и мирис. Претходно познатите симптоми на болеста вклучувале треска, кашлица, останување без здив или потешкотии при дишењето.

Совети за правење маски

Според информациите дадени од ЦДЦ, овие симптоми може да почнат да се појавуваат во рок од 2 до 14 дена од изложеноста на вирусот САРС-КоВ-2, кои предизвикуваат СОВИД-19. Од друга страна, ажурираната апликација на Apple исто така вклучува совети за маски. Препораките вклучуваат информации за тоа како да направите памучна маска, како да ја носите и како да ја стерилизирате.

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, во март изјави дека развиле веб страница и апликација за коронавирус  за употреба во САД со цел да научат за новиот смртоносен коронавирус, да бидат свесни за симптомите и да преземат соодветни чекори за да го заштитат нашето здравје.

Покрај тоа, Apple и Google објавија дека го развиле системот за следење COVID-19 за оперативни системи iOS и Android. Новите системи ќе им овозможат на корисниците да споделат податоци преку Bluetooth Low Energy (BLE) и апликации одобрени од здравствени организации.

Новиот систем ќе користи Bluetooth комуникација со кратки растојанија за да создаде доброволно мрежа за следење контакти. Така, податоците за телефони кои се блиски едни до други ќе се користат заедно. Официјалните апликации на службените лица за јавно здравје ќе можат да пристапат до овие податоци и корисниците кои ја преземаат оваа апликација ќе можат да ги пријават кога ќе им биде дијагностициран COVID-19. Системот исто така ќе го предупредува корисникот доколку е во близок контакт со заразено лице.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.