Батерија која држи до 5 дена

Австриските научници изјавија дека развиле нова батерија. Кажаа дека со оваа батерија еден мобилен телефон може да издржи до 5 дена а мотор до 1.000 километри.

Научниците веќе долго време работат врз технологијата на батериите. Целта е да се развијат батерии кои се многу понапредни од традиционалните литиум-јонски батерии и да ги користат и во паметните телефони и во другите технолошки производи. Иако досега имало неколку студии за оваа тема, најновата студија на австралиските научници се чини дека е највозбудливиот развој за индустријата.

Научниците тврдат дека со оваа батерија телефонот ќе може да издржи до 5 дена а доколку биде вградена во мотор тогаш моторот ќе може да оди до 1.000 километри.

Продолжувајќи да работи на Универзитетот Монаш во Мелбурн, тимот наведува дека батеријата што ја развиле има структура на литиум сулфур. Наведено е дека батериите на литиум сулфид, кои научниците ги сметаат за најефикасни батерии во светот, нудат најмалку 4 пати подобри перформанси од конвенционалните батерии. Новиот вид батерија развиена според експертите е на работ да биде комерцијален производ.

Батериите со литиум сулфурна структура се омилени на научниците веќе некое време. Бидејќи овие батерии имаат поголема моќност и енергија. Покрај тоа, активната употреба на овие батерии е од големо значење за борбата против климатските промени, што е наш најголем проблем во последните години.

Батериите со литиум сулфид сè уште претрпуваат огромни проблеми. Така што времетраењето на работење на овие батерии е многу кратко. Иако во минатото се користени во разни автомобили и авиони, батериите со литиум сулфур сè уште не се ставени целосно во масовно производство.

Австралиските научници изјавуваат дека тие ќе ги надминат сите тешкотии поврзани со батеријата што ја развиле и ќе ја комерцијализираат оваа батерија. Професорот Манак Мајумдер, главниот истражувач кој сака да покаже колку се сериозни во нивниот говор; Тој наведува дека ќе го револуционизира пазарот на електрични мотори во Австралија и ќе обезбеди почист пазар на енергија за целата Австралија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *