Објавени се извештаи за обдукција на Коби Брајант

Објавени се извештаи за обдукција на Коби Брајант

Како што сите знаеме, на 26 хануари 2020 година, легенадрниот кошаркар на НБА, Коби Брајант и неговата ќерла Џиана почибаа во хеликоптерска несреќа. Од денот на несреќата па навака, се споделуваа информации во врска со несррќата.

На 15 мај, канцеларијата на истражниот судија во Лос Анџелес објави извештаи за обдукција на жртвите од хеликоптерската несреќа, во која загинаа 9 лица, меѓу кои и Коби Брајант и 13-годишната ќерка Џиана.

Студијата спроведена од Националниот одбор за безбедност при транспортот на Америка (НТСБ) ги испитува временските услови во регионот Калифорнија на 26 јануари, датумот на несреќата. Покрај тоа, како резултат на обдукција извршена врз пилотот по име Ара Зобајан, не биле пронајдени знаци на алкохол или дрога во неговата крв. Покрај тоа, според изјавата дадена од Националниот одбор за безбедност при транспортот, немало дефект во моторот на хеликоптерот.

Според извештаите за обдукција причината на сите починати е „Тапа траума“

Според извештаите за обдукција причината на сите починати е „тапа траума“(односно смрт предизвикана од судир со цврст предмет). Според извештајот за обдукција на Коби Брајант кој содржи 17 страни, лицето нема само една рана туку повеќе.

Според извештајот, 13 годишната ќерка на Коби Брајант, Џиана, пронајдена е со дрес со однапред натпис „Брајант 2“ и одназад „Мамба 2“.Покрај тоа, двајцата соиграчи на Џиана, роднини и тренери на нејзините соиграчи учествуваа во хеликоптерот кој отпатува во регионот Thousand Oak за турнирот што требаше да се одржи во рамките на „Mamba Sport Academy“ на Коби Брајант.

Според друг извештај на Националната управа за безбедност при транспорт, хеликоптерот што го носел Коби Брајант и неговите соседи бил во брзина од 184 милји и имал тешкотии при запрување на ниско ниво на облак пред да се удри. Исто така, меѓу информациите е дека пилотот побарал посебна дозвола за летање во области со низок вид околу авиокомпаниите Бурбанк и Ван Нуис.

Покрај овие информации, пилотот Зобајан имал повеќе од 1.200 часа време на летот во хеликоптерите од типот Ѕ-76В и обука за употреба на авиони во области со мала видливост. Меѓутоа, во согласност со сертификатот издаден од Федералната управа за воздухопловство на сопственикот на хеликоптерот, Хеликоптерите Island Express Helicopters имаа дозвола да летаат само во области каде што видливоста е отворена. Според изјавата, доколку се следеше ова правило, земјата на која се приближуваше за судирот ќе беше видлива барем половина мил однапред.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *