Интернет што може да преземе 1.000 HD филмови за само 1 секунда

Интернет што може да преземе 1.000 HD филмови за само 1 секунда

Австралиските научници успеаја да ја достигнат најголемата брзина на интернет во светот. Делото со кое се достигна целосна брзина од 42,2 терабајти, е од големо значење особено за научниците. Експертите велат дека оваа постигната брзина во лабораторија може да достигне до сите корисници.

Австралиските научници успеаја да го срушат светскиот рекорд за брзина на Интернет со достигнување на 44,2 терабајти брзини на пренесување на податоци. Научниците кои успеале да ја достигнат оваа брзина со помош на специјален оптички чип што го развиле, изјавиле дека засегнатиот чип може да ја види работата направена од 80 инфрацрвени.

Оваа голема брзина на интернет постигната од научниците има капацитет да им овозможи на сите 1,8 милиони луѓе кои живеат во Мелбурн, да се поврзат сите на истиот брз интернет. Дури и ако скоро сите во градот се поврзани на интернет во исто време, тоа нема да влијае врз брзината на интернетот. Иако оваа голема брзина на Интернет за сега е постигната само во лабораторијата, научниците веруваат дека оваа голема брзина на Интернет може да биде доставена до сите.

Чип кој предизвика да се надмине светскиот рекод на брзина на интернет

Научниците го заменија инфрацрвениот ласер со технологија за микро чешел за да ја постигнат оваа голема брзина на интернет. Бил Коркоран, истражувач број еден кој ја постигна оваа голема брзина на интернет, рече дека интернетот е потребен повеќе од било кога и ако тоа вака продолжи, глобалната интернет инфраструктура може да пропадне за неколку години.

Што може да се направи со волку брз интернет?

44,2 терабајтт значи 42 илјади 200 гигабитна брзина. Може да преземете 125 MB дадотеки со трансфер на податоци од 1 GB во секунда. Груба пресметка заснована на ова покажува дека можеме да преземеме 5395 GB податоци во секунда. Ова значи дека можеме да преземеме 1000 HD филмови со просечна големина од 5,3 GB за 1 секунда. Доколку ја преземате GTA 5 со големина од 90 GB, потребна ви е 1 милисекунда.

Се разбира, ова не е важна промена за секојдневните корисници. Експертите велат дека оваа голема брзина не е само за гледање ТВ серии и филмови. Според научниците, оваа голема брзина ќе се користи за многу понапредни технологии како на пример од оддалечени операции па се до автономни возила.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.