NASA бара лица кои ќе останат 8 месеци во симулација на Марс

NASA бара лица кои ќе останат 8 месеци во симулација на Марс

NASA објави дека бара лица кои ќе останат 8 месеци во симулација во Русија, во изолација слична на астронаутската. Од лицата кои ќе живеат во симулација на Марс се бара да знаат англиски и руски течно, а се очекува да бидат „здрави“ луѓе на возраст меѓу 30 и 55 години.

NASA, одговорна за студиите за вселенската програма на Соединетите држави, со објавување на оглас објави дека бара американски државјани кои ќе живеат 8 месеци во изолација во симулаторот на летот. Цел на истражувањето е: Идентификување на ефектите од времето поминато во изолација и затворање за време на долгите вселенски летови кон Месечината, Марс и пошироко.

Во изјавата на NASA  се вели: „Учесниците ќе ги доживеат условите на животната средина што се очекува за астронаутите во идните мисии на Марс“.Повторно, учесниците треба да завршат симулации на вселенските мисии за време на нивниот престој. Наведено е дека учесниците ќе бидат платени за тоа време, но колкава е сумата сеуште не е јасно.

Целите на проектот се Месечина и Марс:

8-месечната симулација започнува по 4-месечното симулирање на лунарното возење минатата година во истиот објект во Русија. Најдолгата мисија наречена Mars500 го  симулира патот кон и враќањето од Марс и траеше 520 дена. Во објавата е нагласено дека бараат здрави кандидати во возраст помеѓу 30 и 55 години, кандидатите треба имаат професионално искуство во наука, техннологија, инженерство или математика. Исто така, меѓу квалификациите се бара од учесниците да имаат добро познавање на англиски и руски јазик.

Од кога вселенската ракета Apollo 17 слета на месечината во 1972 година, NASA  не испрати луѓе повторно на месечината. Како дел од програта, NASA   планира ракетата прво да ја испрати на месечина а потоа на марс. Долгорочното патување во вселената и преселбата не предизвикува проблеми што астронаутите треба да ги надминат само физички и духовно; астронаутите исто така треба да преземат важни научни истражувања во овие тешки услови.

Наведено е дека тимот, кој ќе живее во симулаторот во Москва, ќе спроведе неколку научни експерименти што астронаутите се очекува да ги извршат на површината на Месечината во идните вселенски мисии.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *