Експеримент кој ќе ве олади од јагоди се врти низ социјалните мрежи

Експеримент кој ќе ве олади од јагоди се врти низ социјалните мрежи

Доколку денес се пуштивте на твитер сигурно го видовте овој експеримент. Овој експеримент врз овошјето кое многумина го сакаат, започна на TikTok.

Во овој експеримент кој започна на TikTok, луѓето јагодите ги мијат со солена вода. Тука започна тоа нешто што овој експеримент го внесе во тренд.

Инсекти кои излегуваат од јагоди:

Муватата наречена црешен оцед, ги поставува своите јајца во јагоди. Кога јагодите се мијат со топла солена вода, тие произлегуваат како бели црви. Но зошто?

Сријанка Лахири од Универзитетот во Флорида ја објаснува оваа состојба на следниов начин: „Толку е подмолно што ова е единствениот вид инсект што може да стигне дури до маркетите. Овој вид може да направи толку мали дупки што не се гледаат со голо око и ги поставуваат своите јајца таму“.

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) има упатство за нивото на безбедност, вклучително и инсекти, во оброците што ги јадеме. Според ФДА, не е можно целосно да се отстранат сите штетници од храна без да се користат огромни количини на пестициди.

Се разбира, се чини дека засега оваа состојба е „анормална“, но има и луѓе кои преферираат да јадат инсекти меѓу нивната дневна храна. Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации проценува дека 2 милијарди луѓе ширум светот јадат инсекти како дел од нивната секојдневна исхрана.

Можеби многумина од нас го прифатија тоа дека јадеме и инсекти додека јадеме свежо овошје и зеленчук во нашиот секојдневен живот, но дали навистина имаше потреба тоа да ни се докажува со видео? Одговорот го оставаме на вас.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.