Колку ќе биде износот на вакцина против COVID-19 и вретемраењето на ефектот

Колку ќе биде износот на вакцина против COVID-19 и вретемраењето на ефектот

CEO на компанијата AstraZeneca, Паскал Сориот кој работи врз развивање на вакцина против коронавирус изјави многу важни податоци. Сориот кој изјави дека вакцината почнаа да ја пробиваат врз луѓе, исто така изјави колку ќе биде износот и времетраењето на ефектот на вакцината.

Коронавирус произлезен од градот Вухан во Кина, стана пандемија која се прошири низ целиот свет и поради кој 437 илјади 473 лица починаа. Новонастанатиот коронавирус, поради тоа што е ново настанат е причина поради којашто на научниците им е потребно повеќе време да смислат лек и вакцина.

Неодамна споменавме дека научниците работат врз различни 137 вакцини против коронавирус. Една од овие студии е остварена од страна на компанијата за лекови AstraZeneca. Лицето Паскал Сориот кој во моментов е на функција CEO на компанијата изјави многу важни податоци во врска со вакцината. Изјавите на Сориот не доведоа да заклучиме дека вакцината против коронавирус ќе биде дел од нашиот живот.

Сориот изјави дека тиа имаат за цел да произведат 400 милиони дози вакцини како за почеток. Наведувајќи дека вакцината што ја развиле против болеста СОВИД-19 ги ​​започнале своите тестови врз луѓето, Сориот потенцира дека резултатите од тестот ќе бидат утврдени во август или септември. Според Сориот доколку тестовите го добијат посакуваниот резултат веднаш ќе започнат со масовното производство. Но до октомври вакцината ќе пристигне до луѓето.

Цена на вакцина против коронавирус ќе изнесува околу 2€

Според Паскал Сориот компанијата AstraZeneca има моќ да произведе околу 2 милјарди вакцини. Сориот кој изјави дека компанијата не планира приход од вакцината исто така изјави дека вакцината ќе износи 2€. Според Сориот, оваа цена е во иста вредност со трошоците за истата. Но дали со едно користење вакцината ќе не штити доживотно? Сориот го одговори и тоа прашање.

Сориот изјави дека сметаат дека вакцината против коронавирус на која работат, ќе биде ефективна 1 година. Значи, ако оваа вакцина премине во масовно производство и успее да достигне 2 милијарди луѓе ширум светот, можеби ќе биде потребно да ја примате еднаш годишно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *