NASA ја откри најмладата неутронска ѕвезда

NASA ја откри најмладата неутронска ѕвезда

Астрономите во NASA и Европската вселенска агенција штотуку ја открија најмладата досега неутронска ѕвезда од ваков вид.

Наречена Свифт J1818.0-1607, ѕвездата е стара само 240 години,NASA додаваат дека повеќето неутронски ѕвезди се милијарди години стари така што пронаогањето на младата ѕвезда е вистински фасцинантно.

Неутронските ѕвезди се густи јата од материјали што се остатоци од ѕвезда која поминала низ супернова и експлозија, најновата ѕвезда е специфичен вид на предмет познат како магнетар и е најмладата од нив досега.

Материјалот во неутронска ѕвезда е толку густ, што NASA вели дека една лажичка од материјалот би тежела четири милијарди тони под тежината на Земјата.

Беше забележанa на 12 март, по ослободувањето на масовниот рафал на х-зраци. Студии спроведени од Европската вселенска агенција и телескопот на NASA NuSTAR можеле да ги потврдат годините.

Оваа посебна ѕвезда се наоѓа во соѕвездието Стрелец и е релативно близу до нашата Земја оддалечена само околу 16,000 светлосни години.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *