Смртоносна топлина:Очекувано до крајот на векот, веќе е тука

Опасно топлите и влажни денови се во пораст, покажуваат податоците

Кога температурите се зголемуваат, пот излегува од порите. Испарувачката пот ослободува енергија што ја лади кожата и ги задржува нашите тела да не се прегреат. Но, таа суперсила за потење има ограничување.

Кога станува премногу топла и влажна, потта повеќе не може да ја олади нашата кожа испарувајќи. Научниците мислеа дека оваа температурна екстрема се јавува ретко, ако некогаш. Всушност, тоа се случува се повеќе и повеќе, открива новата студија.

Таа граница на пот се погоди кога термометар со сијалица завиткан во влажна крпа (мерка на топлина и влажност позната како „влажна сијалица“ температура) чита 35 целзиусови.

Компјутерските модели на клима сугерираа како што се затоплува глобусот, толку високи температури со влажна сијалица може да станат почести кон крајот на векот.

Во погодените региони, стотици милиони луѓе би можеле да бидат загрозени од умирање на топлина.

И сега се испоставува дека многу луѓе нема да мора да чекаат до крајот на векот. Во последните четири децении, оваа граница на температурата е накратко надмината најмалку десетина пати. Тоа се случува на местата покрај Персискиот Залив и долината на реката Индс во Индија и Пакистан.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *