136 земјотреси за 24 часа

Вулканот во Филипини влегува во период на немир

Филипинскиот институт за вулканологија и сеизмологија (Фиволцс) во понеделникот соопшти дека ја надбљудува планината Канланон во провинцијата Негрос, откако забележала над 130 земјотреси од неделата.

Институтот издаде изјава во која ја потсетува јавноста дека Канлаон Вулкан останува на ниво 1, „што значи дека е во абнормална состојба и влезе во период на немири“, јавува новинската агенција Ксинхуа.

„Единиците на локалната самоуправа и јавноста се силно потсетени дека влегувањето во зоната на постојана опасност од радиус од 4 км мора да биде строго забрането заради понатамошните можности на ненадејни и опасни пареа или фаретични ерупции“, предупредува институтот.

Фиволците рекоа дека регистрирале 136 вулканско-тектонски земјотреси – земјотреси предизвикани од движењето на магмата под површината на Земјата – на западните крила на 24-часовниот период на набљудување.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.