Новите Mac компјутери со ARM процесор

Новите Mac компјутери со ARM процесор

На настанот WWDC 2020, Apple спомена за новите компјутери кои ќе бидат со процесор базиран на ARM. Со самото претставување на новиот оперативен систем macOS Big Sur на настанот WWDC 2020, Apple даде добри вести и Mac компјутери со ARM процесор. Така што компанијата која изјави дека идните Mac компјутери ќе имаат процесор базиран на ARM, исто така ја најави и Apple Silicon технологијата.

Благодарение на оваа силиконска технологија развиена за да се добијат подобри перформанси од чипови, исто така и Mac компјутерите ќе станат посилни. Истакнувајќи дека со сопствените процесори можат да постигнат сериозни предности во заштедување на енергија, компанијата исто така изјави дека ќе бидат задоволни од корисниците во однос на потрошувачката на енергија.

Покрај сето ова, на настанот беше споменато дека и следните производи на Apple ќе ја имаат истата архитектура. Така што програмерите ќе можат да развиваат апликации специфични за Apple со помош на системи базирани на АРМ и брзо да ги интегрираат овие апликации во сите нови Mac компјутери благодарение на Xcode.

Исто така, за време на настанот беше објавено дека процесорот што ќе се користи за време на оваа транзиција беше A12z Bionic кој претходно беше користен на  iPad Pro 2020. Секако дека не се споделени информации во врска со тоа како овој нов процесор ќе се развива заедно со новите модели на Maс.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.