Нова изјава од СЗО вакцина против коронавирус

Нова изјава од СЗО во врска со вакцина против коронавирус

Додека целиот свет работи врз вакцина против коронавирус, СЗО даде нова изјава во врска со вакцина развивана од страна на компанија за лекови AstraZeneca со седиште во Велика Британија.

Додека коронавирус кој се прошири низ 188 држави и зарази повеќе од 8.8 милиони лица низ целиот свет сеуште продолжува да се шири, разновидни установи и држави работат врз вакцина против коронавирус.

Неодамна беа споделени добри вести во врска со вакцина од страна на Институт за медицинска биологија на Кинеската академија за медицински науки. Инстиутот изјави дека во моментов е во 2. фаза на тестирање на вакцината врз луѓе.

Уште една добра вест во врска со вакцина против коронавирус денес пристигна од СЗО. Денес СЗО, изјави дека вакцината која ја развива копманијата за лекови AstraZeneca е еден чекор понапред од вакцините развиени од други компании и дека останатите компании треба да соработуваат со AstraZeneca.

AstraZeneca почна со тестирање врз луѓе

Според изјавата на СЗО, вакцината развивана од страна на AstraZeneca е чекор понапред. AstraZeneca, компанија која е прогласена како водич од страна на СЗО во истражувањата на вакцината против коронавирус, неодамна изјави дека започна со тестирања врз луѓе.

Исто така, изјавено е дека направени се договори со европските земји во врска со продажба на вакцината развиена во соработка со професори од Oxford. Претставникот на Светската здравствена организација, Сума Сваминан, даде изјава за вакцината против коронавирус, изработена од AstraZeneca, „Оваа вакцина е веројатно чекор пред другите“.

Сваминан која даде изјава и во врска со вакцината изработена од страна на компанијата за лекови Moderna, кажа дека работата на Moderna е слична со работата на AstraZeneca. Сума Сваминан која кажа дека компанијата Moderna, во јули ќе започне со трета фаза на тестирање, исто така кажа  дека AstraZeneca чекори подетално.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *