Надзорниот одбор на Фејсбук нема да стартува до „доцна есен“

Надзорниот одбор на Фејсбук нема да стартува до „доцна есен“

Фејсбук најави дека силата „Надзорен одбор“ што има за цел да помогне во донесувањето на тешки одлуки во врска со содржината и одлуките за политиката нема да започне до „доцна есен“, што значи, скоро сигурно по изборите. Знаете, на изборите сите се загрижени дека неможноста на Фејсбук да се справи со самата полиција ќе влијае сериозно.На Твитер, одборот објасни дека онолку колку што би сакал „официјално да ја започнеме нашата задача да обезбедиме независен надзор врз одлуките за содржината на Фејсбук“, жали што не може да го стори тоа некое време. „Нашиот фокус е на градење на силна институција која ќе даде конкретни резултати на долг рок“.Тоа звучи доволно добро, но за многумина, целата поента на создавање на надзорен одбор – што е во ангажман од крајот на 2018 година – беше да го опремиме Фејсбук за претстојните претседателски избори, кои ветуваат дека ќе бидат нешто жешко.Но, како што наскоро откривме, одборот немаше никаква врска со она што многумина ќе ја нарекуваат најопасна содржина на Фејсбук: брзо ширење дезинформации. Одборот засега првенствено ќе се занимава со спорните преземања на содржини, а не едноставно со спорната содржина. За многу работи нејзините одлуки ќе бидат само советодавни.

Фејсбук зазеде релативно лаисерски однос кон манипулираните медиуми, намерно дезинформации, погрешни политички реклами и други вознемирувачки содржини, а директори, вклучувајќи го и Марк Закерберг, редовно го засилуваа тој став.Обидот да се погоди компанијата во својот паричник се покажа неочекувано успешен, со тоа што многу големи компании ветија дека барем привремено ќе рекламираат од Фејсбук за да протестираат против овие политики. Кока-Кола, Форд, РЕИ, па дури и матичната компанија TechCrunch, Веризон, се пријавија на #StopHateforProfit . Фејсбук се состана со претставниците на напорите денес, а вторите, според предвидување, беа разочарани.

„Денес видовме малку и не чувме за ништо“, рече извршниот директор на Лигата за борба против клевета Jonонатан Гринблат. Се чини дека Фејсбук не ја смета сегашната парична казна доволно тешка за да гарантира сериозен одговор.Одложувањето на Надзорниот одбор, дури и оној што е ветен, е само уште една слама на грбот на камилата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.