Земјата може да потрае децении откако ќе ги намалиме емисиите

Земјата може да потрае децении откако ќе ги намалиме емисиите

Eден од светските лидери конечно ја слушаат науката и спроведоа мерки за намалување на стакленичките гасови во моментов.Ќе помине барем една деценија пред да започне светот да се олади како резултат.Во зависност од нивото на намалување на емисиите, можеби ќе треба да почекаме до 2046 година за да забележиме пад на глобалните температури.Објавено во „Комуникации за природа“ во вторникот, новиот труд покажува како планетата би можела да одговори на глобалните напори за решавање на климатската криза. Додека сериозните намалувања на емисиите се „неопходни и итни“, рече авторот Бјорн Холвард Самсет, постар истражувач во Центарот за меѓународни климатски истражувања во Норвешка, за Е-пошта преку Е-пошта, влијанијата нема да бидат веднаш.За да се пресмета колку долго ќе биде потребно за да се забележи обратно глобалното затоплување, тимот на научници користеше климатски модели за да процени колку долго ќе трае светот за да се олади над неколку климатски сценарија. Но, она што е роман за нивното истражување е дека тие не застанаа тука.Тимот спроведе експериментални модели за да види кога климата значително ќе реагира на намалувањето на различните видови на емисии на нула во 2020 година, како и што ќе се случи со намалување од 5% годишно. Тие, исто така, ја разгледуваа следењето на траекторијата на RCP2.6, заедничко сценарио за климатски модел, кое се смета за најдобар случај за човештвото.Покрај тоа, студијата истражуваше специфични типови на емисии – вклучително и јаглерод диоксид, црн јаглерод и метан – за да се открие дали се крие кратенка од сорти што може брзо да ја намали стапката на затоплување и „да си дадеме многу потребна добра вест “, Рече Самсет. На овој начин, тимот може да види колку силно еден извор на емисии влијае на глобалната температура.

Најдоброто решение напред останува да се намалат емисиите на јаглерод.Фокусирајќи се само на намалување на емисијата на јаглерод диоксид, светот би избегнал загревање повеќе од 0,7 степени Целзиусови (1,3 степени Фаренхајт) до 2100 година. Само сечењето црн јаглерод, од друга страна, само ќе резултира со 0,09 степени Целзиусови (0,16 степени Фаренхајт) на загревање избегнати, иако ограничените придобивки од ладење ќе се соберат многу побрзо.Временските рамки за кога ќе видиме забележително натопување на глобалната просечна температура варираат за секој извор на греење. Ако емисијата на јаглерод диоксид би била магично нула до 2020 година,нема да видиме дека глобалната температура на површината значително го одразува тоа до 2033 година, според весникот. Во 2044 година е година кога ќе видиме дека глобалното затоплување ќе започне да се забележува.

Наоми Голденсон асистент истражувач на Универзитетот во Калифорнија изјави дека овие откритија не се „изненадување“.Ова одложување на температурниот одговор е „неизбежно“ бидејќи јаглерод диоксидот носи долг живот кога е во нашата атмосфера.Одговорниците за клима може да се обидат да го искористат ова одложување на ладење за да ја продолжат својата агенда – нешто што се грижи Самсет – но истражувачите се пред нив.„Секако дека ќе забележиме намалување на затоплувањето по прекините, но може да трае неколку изборни циклуси“, рече тој.

Но многу повеќе научници треба да го истражат континентот за вистински да разберат како климатските промени ќе го променат сето ова.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *