Чоколадо во нијанси на виножитото без додавање на боја

Вашата просечна продавница за погодност е маркетиншка воена зона како производителите на закуски се натпреваруваат да ги направат своите бонбони да се истакнат меѓу конкуренцијата. Прескокнувајќи ги фенси навивачи или комбинации на необични вкусови,истражувачите од ЦИРИХ пронашле начин да направат навистина уникатно чоколадо со финиш за промена на боја во форма на холограм за која не се потребни посебни состојки или бои.Истражувањето беше спроведено од Патрик Рис, Етиен Jeефроја и Хенинг Галински кои се прашуваа дали можат да дојдат до начин да ја променат природната кафеава боја на чоколадото.Нивните најрани експерименти вклучуваат обложување на чоколадо во злато и титаниум оксид што произведува изразени нијанси на жолто и сино, но масовно производство на чоколадо со користење на таа техника беше комплицирано и непрактично.Вистинскиот пробив се случи кога истражувачите се поврзаа со студент по наука за материјали по име Анита Зинг, која им помогна да развијат нова техника што подразбира втиснување на надворешноста на чоколадото со специфична шема. После рафинирање на процесот, тимот можеше да произведе чоколади со сјај што менува во боја, потсетува на холограм, но без да го смени вкусот или текстурата на самото чоколадо.

Производство се зголеми за масовно и веќе се во разговори со производителите на чоколади, покрај тоа што се врти сопствената компанија која ќе помогне во комерцијализацијата на нивното создавање. Како резултат, тимот не сака да ги сподели точните детали за тоа како функционира нивното чоколадо во боја на виножитото, но тие дадоа доволно индиции за да ги разберат основите со укажување на тоа дека процесот позајмува некои техники од гуштери.

Кожата на камелеон како крилјата на некои пеперутки, е во состојба да произведе светло обоени ефекти како резултат на на распрснувачка светлина што резултира во само одредени бранови должини што го погодуваат окото во зависност од аголот на суштеството. Користејќи ги современите техники на производство, чоколадната мувла може да се искористи со слична нано-скала, без разлика дали е тоа линии или дупки невидливи за човечкото око, кои се пренесуваат во чоколадото за да се добие сличен ефект.Боите на виножитото веројатно нема да траат долго откако ќе се ракува со чоколадото и неговата површина ќе почне да се топи, но во спротивно, тоа е постојан ефект што веројатно може да очекувате да го видите целиот Инстаграм во наредните години откако ќе се достапни техниката и алатките за аматерски готвачи.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.