Новооткриените метали на Месечината

Новооткриените метали на месечината

Како се формира Месечината? Најшироко прифатена теорија сугерира дека пред милијарди години, нашата млада планета била погодена од тело големо како Марс, формирајќи ја Месечината. Сепак, новите набудувања на нивоата на метали на нашиот придружник свет укажуваат дека оваа приказна за потеклото можеби ќе треба да се ажурира.Пред околу 4,5 милијарди години, се смета дека Теја – свет со големина на Марс – се судрила со горната кора на Земјата, регион на нашата планета релативно сиромашна со метали. Ова влијание исфрли големи количини на материјал во орбитата околу Земјата, што коалицираше во Месечината.Оваа идеја би сугерирала дека металите би биле ретки на месечината.Сепак, набудувањата на радарите на Месечината сугерираат релативно големи количини на метали во некои кратери на нашиот планетарен придружник. Испитувањето прашина на дното на лунарните кратери откри значителни концентрации на метали, вклучително и железо и титаниум оксиди.Ова сугерира дека овие метали биле изработени од под лунарната површина со метеори што ја удираат Месечината. Интересно е што поголемите, подлабоки кратери покажаа поголема концентрација на метали отколку помалите сливови.Сепак ова не беше едноставен однос за поголеми страници со влијание.За кратери со дијаметар од два до пет километри (еден до три милји) во дијаметар, поголемите кратери содржеле повисоки концентрации на изложените метали. Сепак, количината на метали што се гледа во кратерите меѓу пет и 20 км (три до 12 милји) во дијаметар не се промени значително со големината. 

„Овој возбудлив резултат од Мини-РФ покажува дека дури и по 11 години работење на Месечината, ние сè уште правиме нови откритија за античката историја на нашиот најблизок сосед“, рече НОА ПЕТРО , научник за проекти за LRO во вселенскиот лет на НАСА „Годард“ . Чудно, иако светлите висорамнини на Месечината се сиромашни од метал, области на Месечината (особено темните мориња или марија), содржат уште поголеми концентрации на железен оксид (‘рѓа) отколку што се наоѓа на ЗЕМЈАТА .Оваа идеја, одамна позната за истражувачите, претставува значаен предизвик за хипотезата.

Месечината карпи – сериозно е метална

Месечината е наш постојан придружник, но деталите за неговото потекло остануваат мистерија. 
слика: НАСА / GSFC / ASU

Овој наод може да доведе до прашање детали за античко влијание. Една идеја е дека Теја можеби ја погодила Земјата директно директно од првично пресметаната, удирајќи метали во вселената, со што конечно го формирале нашиот планетарен придружник. Втора идеја е дека влијанието може да се случи порано во историјата на нашата планета отколку што се веруваше, кога нашата планета сè уште беше опфатена во океани на магма. Друга можност е дека процесот на ладење на прото-месечината беше покомплициран отколку што се веруваше, што доведува до високи концентрации на метали во близина на лунеарната површина. Животот на Земјата зависи од Месечината да ја стабилизира орбитата на Земјата, модерирајќи ја нашата клима.„Нашиот соларен систем сам има над 200 месечини – разбирајќи ја клучната улога што тие ги имаат овие месечини во формирањето и еволуцијата на планетите што ги орбитираат можат да ни дадат подлабок увид во тоа како и каде можат да се формираат животните услови надвор од Земјата и како изгледаат тие“. рече Есам Хеги, ко-истражител.Овој наод е направен случајно додека пребарувал лунеарни кратери за вода и мраз  во вечните сенки во длабоките простори.  Доколку се покаже дека е точен овој наод, тогаш Месечината може да има метаболична кора длабока неколку стотици метри (1.000 стапки), покривајќи материјал кој содржи високи концентрации на метали.

Концепт на уметникот за Лунарната реконосантна орбитар (LRO) што издигнува околу Месечината.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *