Apple Watch ќе мери колку ви одговара

WatchOS 7, што треба да пристигне оваа есен, носи нови метрика што можат да откриваат многу за вашето целокупно здравје и можат да ги следат нивоата на фитнес како што стареете може да може да предвиди колку сте здрави или нездрави и да ве контролираат додека стареете.

Верзија на софтвер на Apple што треба да пристигне во есен, ќе донесе нов сет на метрика за мобилност на Watch. Тие би можеле да обезбедат слика од физичката и кардиоваскуларната кондиција на една личност, а со помош на лекар да детектираат посериозни здравствени состојби.Подвижноста, или функционалниот капацитет како што е познат во медицинскиот свет, е еден од најдобрите показатели за целокупното здравје и долговечност.

Подвижноста се намалува како што старееме, но може да влијае и од други фактори, како што се болест или повреда.„Зачувувањето или подобрувањето на функционалниот капацитет е една од најважните работи што ги правиме како лекари“, вели д-р Науман Муштах, интервентен кардиолог во Северозападна медицинска група. Постојат многу начини да се подобрат мерките за мобилност, некои едноставни како зголемените нивоа на активност, додека други може да вклучуваат посложени медицински процедури.

Apple Watch ќе користи сензори за движење како што се акцелерометарот и жироскопот, заедно со напредните алгоритми, за да обезбедат серија точки на податоци поврзани со подвижноста. Овие вклучуваат низок опсег VO2 max (што ја мери максималната потрошувачка на кислород), колку брзо можете да се качите нагоре и надолу по скалите и проценка за тоа колку далеку можете да пешачите за шест минути, што лекарите ја нарекуваат тест за шест минути пешачење.

Другите точки на податоци, како што се должината на чекор и двојното време на поддршка (што ја мери одењето на лицето) ќе ги следи спарениот iPhone работи со iOS 14.Сите овие информации потоа ќе се појават во новиот дел за Мобилност апликацијата Здравје на iPhone. И тоа не е ретроактивно, така што ќе видите податоци собрани само по инсталирањето на ажурирањата.

Вредноста е што може да собере информации со текот на времето, а не само за време на една посета на канцеларијата на лекарот. И тестот за шест минути пешачење и тестот VO2 max традиционално бараат од пациентите да бидат проценети од страна на лекарите во клиника, болница или лабораторија. Во случај на VO2 max, пациентот носи маска која го анализира нивото на кислород додека е на неблагодарна работа или велосипед.Apple Watch нема да бара дополнителни напори од ваша страна за да ја измери мобилноста.

Броеви на апликацијата Здравје можеби не значат многу за просечниот корисник, но кога се следат со текот на времето со помош на лекар, тие би можеле да дадат повратна информација во реално време за тоа како вашето тело реагира на третман, без разлика дали станува збор за нов режим на вежбање, лекови или операција. Може дури и да ги предупредат корисниците за сериозни основни услови. Според Муштах, ненадејните промени во мобилноста можат да бидат поврзани со анемија, заболувања на белите дробови или астма.Тој смета дека осигурителните компании на крајот би можеле да ги користат овие типови за да покријат одредени постапки, како што се заеднички замени, врз основа на очекуваното подобрување на функционалниот капацитет.

Но,дури и откако WatchOS 7 се спушти на корисниците подоцна оваа година, може да потрае некое време пред овие метрика да станат широко прифатени од медицинската заедница наместо постојните тестови.Јавната верзија на WatchOS 7 се очекува да започне заедно со iOS 14 за iPhone во есен и ќе биде достапна само на Apple Watch Series 3 или погоре. Ажурирањето, исто така, вклучува нова функција за следење на спиењето , здравствени известувања за слухот и подобри алатки за фитнес.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *