Истражувачите во Кина анализирале мистериозна супстанца слична на гел од Месечината

Научниците идентификувале необична светлечка материја во форма на гел забележана од кинески ровер „Јуту-2“ на темната страна на месечината (која не е свртена кон нас) минатата година.Според анализата на сликите и споредбата со примероците донесени од мисијата Аполо од Месечината на Земјата, станува збор за карпа. Поточно, стопена карпа која, веројатно по ударот од метеорит, се претворила во темно зелена, сјајна, стаклеста маса.„Откриен е од Ровер Чанг-4 во кратерот во сливот на Јужниот пол Ајткен (СПА) темно зеленикава и блескава карпа што се формирала откако тело удрило во површината на Месечината“, напишаа планетарните научници во студијата.„Оваа карпа е формирана со заварување, зацементирање и аглутинација на лунарниот реголит и карпата“, додаваат тие.

Јуту-2 прв пат ја фотографирал оваа блескава супстанција кон крајот на јули 2019 година. Кинеските научници ја опишаа како „супстанција слична на гел“, што е всушност необичен опис на нешто на Месечината, со оглед на тоа што пејзажот на нашиот сателит е многу суво и правливо место.Последователните фотографии покажаа дека супстанцијата навистина сјае, но исто така и дека не мора да биде желатинозна по природа, но дека веројатно е стопена, пишува Science Alert.

Кинеските научници ја проучувале шминкањето на мистериозната гел-материја што се наоѓала на Месечината и откриле дека тоа е всушност мешавина од минерали што се стопиле и се реформирале во античко влијание со астероиди
Првичното откритие е направено од кинескиот ровер-лајт „Јуту-2“, додека го истражуваше кратерот „Фон Керман“ на крајната страна на месечината

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.