Пратките за компјутерите се враќаат

 Влијанието на СОВИД-19 беше намалено малку од информатичките оддели и поединците кои се прилагодија на новата оддалечена работна површина, но бројките не беа далеку од идеални во целост, поради во ниту еден мал дел да не се појават проблеми со снабдувањето, бидејќи вирусот ја погоди Кина и другите делови од Азија.

Според броевите на ГАРТНЕР  го забележа почетокот на враќањето. Тоа е расправија со 2,8% од претходната година, тоа е забележителен пораст по грубиот прв квартал. Тука има неколку причини за раст.

Прв е гореспоменатиот интерес за надградба на домови за работа и училиште. Второ е од трговците на мало,кои се отворија на повеќе локации и почнаа да ги наполнат полиците откако беа отсечени преку синџирот на снабдување.

Леново остана на местото број еден, при што ХП следеше зад себе. Компаниите бележат пораст на пратката од 4,2% и 17,1%, соодветно. Dell, Apple и Acer ги заокружија првите пет.Сите кажано, пазарот на САД е зголемен за 3,5% за четвртина.

Особено мобилниот компјутер забележа најголем раст, помагајќи да се спречи дел од привлечноста кај работните компјутери.Имено Гартнер смета дека растот само ќе биде привремен затоа земете ги добрите вести каде ќе можете да ги добиете, производители на компјутери.

„Неговиот напор во побарувачката за персонални компјутери нема да продолжи и понатаму од 2020 година, бидејќи пратките главно беа засилени со краткорочни деловни потреби, како резултат на влијанието на пандемијата COVID-19“, вели аналитичарот од Гартнер, Микако Китагава.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *