”Светот е технологија за јадење”

Скоро можеше да се чуе како се распаѓа Интернетот оваа недела,бидејќи меѓународните бизниси се оддалечија од Хонг Конг и САД сметаа за забрана за TikTok. Софтверот веќе не може да го јаде целиот свет како што се обидел минатата деценија. Стартапите во индустријата фокусирани на технологија се соочуваат со нова реалност, каде локалните пазари и напори се заштитени и поддржани од националните влади. Секоја компанија сега има помал вкупно адресибилен пазар, без разлика дали успева во тоа.На пример, Фејсбук се чувствува прилив на креатори кои се загрижени за губење на публиката на „ТикТок“, како што покажа истражувањето неговата може да значи повеќе корисници,ангажман и на крајот на приходи за многу стартап на потрошувачите,како и сите други компании кои се потпираат на платени маркетинг,преку вредни канали на Фејсбук.Но, тоа значи дека помалку платформи треба да се диверзифицираат,во случај да не сакате да се потпирате толку многу на Facebook за вашиот бизнис.

Бидејќи трговските војни сè повеќе изгледаат како ладни војни,тоа исто така значи дека самиот Фејсбук ќе има поограничена публика отколку што некогаш се надеваше дека ќе понуди свои рекламни. Откако одлучи да ги одбие кинеското барњето се чини дека е на патот да се блокира во Хонг Конг како што е на копното.Но како и со другите технолошки компании тој навистина нема избор – кинеската влада се наметнува низ законските измени во градот што му овозможуваат да уапси секој во светот ако тврди дека тие организираат против тоа. Усогласеноста со Кина би довела до интервенција на владата во САД и пошироко, меѓу другите причини зошто тоа не е почетно. 

Ова исто така објаснува зошто ТИК ТОК се повлекол од Хонк Конг но и покрај тоа што е во сопственост на копнен бајпанс со седиште во Кина. Компанијата сè уште се повлекува од забраната во Индија минатата недела и овој маневар се обидува подружницата да изгледа по независна. Со оглед на тоа што кинеските закони allow дозволуваат на својата влада да пристапува и да контролира приватни компании, очекуваат многумина да утврдат дека е празен гест.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.