Американски истражувачи идентификуваат ветувачки ген кај антитела за дизајн на вакцините COVID-19

Анализата на скоро 300 неодамна идентификувани антитела на човекот САРС-КоВ-2 откри откриен ген кој често се користи кај антитела кои ефикасно го таргетираат вирусот кој предизвикува СОВИД-19, според новата студија објавена во понеделникот во магазинот „Наука“.

Резултатите придонесуваат за растечки структурен увид што може да го информира успешниот развој на вакцините против САРС-КоВ-2, се вели во студијата.

Како што продолжува глобалната пандемија COVID-19, повеќе кандидати за вакцини влегоа во клинички испитувања. Сепак, молекуларните карактеристики што придонесуваат за најефикасен одговор на антитела сè уште се утврдуваат.

Спајнот протеин на SARS-CoV-2 го користи својот домен за врзување на рецепторот (RBD) за да се врзува за рецепторот на домаќинот, ACE2, на човечките клетки. Антителата што може да бидат насочени кон РББ и блокирање на ACE2 се многу барани, а голем број се откриени, според студијата.

Истражувачкиот тим, предводен од Јуан Менг, во Институтот за истражување на Скрипс, состави список на 294 такви антитела насочени кон РБД. Со анализирање на нив, тие откриле дека генот во генското семејство IGHV, познат како IGHV3-53, е најчесто користениот ген IGHV за таргетирање на RBD на протеинот за вирус-шиле.

Антителата IGHV3-53 имаат ниски стапки на мутација и потенцијално го инхибираат вирусот, според истражувачите.

Проучувајќи ги кристалните структури на двата антитела IGHV3-53 врзани за RBD, истражувачите ги идентификуваа карактеристиките што ги наведува да бидат толку ефикасни при врзувањето и толку многу моќните карактеристики што ги прави ветувачки за вакцинирање.

Овој детален увид во неутрализирачките антитела на IGHV-53 треба да го олесни дизајнирањето на вакцините против антигени кои предизвикуваат ваков вид на неутрализирачки одговор на антитела, велат истражувачите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *