Ако  статистиката e точна, најверојатно користите компјутер и графичка картичка стара неколку години. За копјутерски игри видео монтажа, анимација и други активности со интензивна графика во тешка категорија, тоа е скоро засекогаш. Многу се променети во последните неколку години, така што шансите веќе не користите модерна картичка – уште помалку најдобра графичка картичка таму – со нови технологии како што се смартување на паметни резолуции или забрзување на зрачење. И игрите и софтверот што се користат од креативни луѓе за апликации како 3D алатки и видео уредници не добиле помалку барани.

Работи што треба да ги имате предвид кога ја барате најдобрата графичка картичка:

 • Откако сте го намалиле вашиот избор на неколку опции, пребарувањето по жалби на луѓето за производ е клучно за откривање на важни информации – како колку слотови за картичка навистина е потребно за разлика од тврдењата на производителот да бидат доволно дебели за да биде невозможно да се стави друга картичка во слотот до неа, или само малку премногу долго да се справи со матичната плоча, поради пречки.
 • Потрошувачка на енергија: Секогаш проверувајте ги можностите за напојување на картичката во однос на излезот на напојувањето. Не заборавајте да ги земете предвид другите картички и уреди во вашиот систем во врска со употребата на енергија и можниот ефект врз траењето на батеријата.
 • Повеќето од негативните прегледи на графика ги опишуваат артефактите и неуспесите што обично се симптоми на прегревање. Ако ова ве загрижува, тогаш не купувајте картичка за оверклокување (обично означена со името „OC“). Кога купувате картички, проверете дали не само што има доволно ладење, туку дека протокот на воздух на вашиот случај и позициите на другите картички ќе овозможат оптимално дисипација на топлина. Тоа може да значи, на пример, пренесување на друга PCI картичка во различен слот.
 • GTX моделите може да бидат малку помали од моделите RTX и може да создадат помалку топлина.
 • Најмоќниот графички процесор на планетата нема да направи разлика ако вашиот процесор е тесно грло (и обратно) – размислете.
 • Seeе видите многу варијации на цени кај картичките со користење на истиот графички процесор. Тоа е за карактеристики како што се оверклокување, подобри системи за ладење или светкави (буквално) дизајни. 
 • со вашиот монитор за да се намалаaт предизвикани од неусогласеност помеѓу стапката на освежување на екранот и стапката на рамката – така што ако го одржувате мониторот, можеби ќе сакате да добиете картичка што ја поддржува вистинската технологија.
 • Генерализациите на перформансите се токму тоа – генерализации. Ако сакате да ги зголемите перформансите во одредена игра, извршете пребарување, да речеме, „одредници на Fortnite“ и „најдобри карти за Fortnite“. 
 • Не претпоставувајте дека заменувањето на старата картичка автоматски ќе ви даде значително подобри или поблаги перформанси.
 • Не претпоставувајте дека поновите картички од 20 серии Nvidia RTX ќе бидат побрзи од картичките од 10 серии што ги заменуваат. 
 • Двојните картички обично се повеќе болка отколку што вреди. Уредувањето на видео обично е исклучок, во зависност од поддршката на апликацијата.
 • Ако сакате картичка за создавање содржина, одредниците за игри обично не се репрезентативни. За да ги истражувате овие, започнете со извршување на пребарување на „GPU на работна станица“ или, на пример, „најдобар графички процесор за премиера“. Важно е да се совпаднете со графичкиот процесор со апликацијата, бидејќи, на пример, графичките графички процесор Nvidia Quadro се генерално помоќни од нивните еквиваленти на AMD Radeon Pro
 • Уредувањето на фотографии сè уште е, во најголем дел, врзано со процесорот, така што средната графичка картичка е добра. Алатките за видео уредување и 3Д-базирани алатки ја искористуваат GPU-то повеќе. Забележете дека Adobe неодамна објави засолена граматичка подршка но не прави ништо да му се даде побрзо на екранот; строго е да ги направите лизгачите да се чувствуваат поодговорно кога работите на дисплеи со висока резолуција.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *