Здраво Робот-HELLO ROBOT мобилна роботска платформа

Ова е Stretch – или поточно, изданието за истражување на Stretch. Името секако го пренесува високиот, слаб и минималистички дизајн на роботот за домашни помошници. Раширувањето е различно и некако познато, со директен технички дизајн кој прилагодува голем број на стандардни роботски елементи дизајнирани да понудат разноврсна машина која е способна да пребарува низ куќа и да излезе од патот кога е потребно.Тоа е првиот производ од HELLO ROBOT со седиште во Bay Area .Свежо од три години работејќи во скришум, компанијата е основана од извршниот директор Арон Еддингер, производ на Tорџија Техника, кој претходно беше директор на Роботика во Гугл, по аквизицијата на неговата компанија, Редвуд Роботика, во 2013 година.

Раширот е сè уште во доста рани фази. На 17.950 американски долари, тоа е навистина повеќе за развојна платформа во моментот, но лесно е да се види како компанијата на крајот може да ја врти во нешто покомерцијално, со вистинскиот софтвер. „ Последователните изданија на Stretch, најверојатно, ќе бидат директно насочени кон комерцијалните апликации“, вели Еддингер, „но во овој момент ние сме фокусирани на обезбедување на најдоброто можно искуство на клиентите со Истражувачкото издание“. Покрај заглавувачот, роботот спортува и 3Д-камера и опсег на опсег за навигација и табла за компјутер. Од софтверската страна, користи комбинација на ROS и Python.Тоа е платформа со извор на отворено, дизајнирана да им помогне на роботиката да развие уникатен спектар на потенцијално корисни задачи за домот и малопродажбата.

„Она што го издвојува овој робот е неговиот извонреден дострел – затоа го нарековме Рашир“, се вели во изданието на Еддингер. „Неговиот дизајн во очекување на патент овозможува можен опсег на апликации, како што е помош на постар родител дома, складирање полици на намирници и бришење на потенцијално заразни површини на работното место. Ние го гледаме Стреч како платформа што менува игра за истражувачи и развивачи кои ќе ја создадат оваа иднина “.Повторно, сето ова е сè уште доста рано. Здраво Роботот е сè уште мал тим – со глава на глас од помалку од 10 вработени во моментот. Досега, стартапот е целосно искористен. Еддингер изјави за TechCrunch, „врз основа на одговор на клиентите досега, очекуваме да имаме здрав и профитабилен бизнис“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.