Конкурент на Chrome

Неколку значајни бројки на Силиконската долина поддржуваат стартување на софтвер со цел да го предизвикаат доминација на Chrome.

Стартапот, нарече ќе го води Jошуа Милер, кој претходно беше директор на производот на Белата куќа на Обама и во моментов е инвеститор во Thrive Capital, инвестициска фирма основана од Jош Кушнер.

Стартапот во Newујорк собра само северно од 5 милиони американски долари средства, изјави извор за TechCrunch. Поддржувачите на компанијата вклучуваат LinkedIn’s Jeff Weiner, Medium’s Ev Williams, Figma’s Dylan Field, Notion’s Akshay Kothari и GitHub’s Jason Warner.

Стартапот беше прилично нејасен во јавноста за тоа што точно работат. Тие градат нов прелистувач кој се чини дека ја отфрла едноставноста на голи коски и прифаќа некои од пофлексибилните интерфејси на модерните веб-апликации. Задникот на прелистувачот е изграден, делумно, на коските на Chrome, користејќи Chromium со отворен извор, кој му овозможува на upstart производот да се пофали со безшевна поддршка со пошироки веб-стандарди при стартување.

„Го сакаме интернетот, но тој може да биде огромен“, стои на страница за стартување .„Што ако прелистувачот може да ни помогне да смислиме се за тоа?“

Во телефонскиот повик, Милер не се осветлуваше на што точно би изгледал евентуалното објавување.

„I’mе бидам малодушен само затоа што имаме конкуренти кои имаат повеќе инженери и повеќе пари отколку што работиме“, рече Милер како одговор на прашањето во врска со можностите на производот,тим од шестмина не е единствената млада стартап која има за цел да го оспори пристапот со големина на сите страни на Chrome на пазарот на прелистувачи.

Рамномерниот Chrome на Google доминира на пазарот на прелистувачи. Во 2016 година, Гугл детали дека тие имаат околу 2 милијарди активни инсталации на апликацијата. Оттогаш, бидејќи корисниците на конкурентите како Firefox и Internet Explorer значително се намалија, производот само го зацементираше своето водство.

Напорите на Гугл да изгради верзија на Хром погодна за милијарди луѓе ширум светот, доведоа до безбеден производ за кој Милер вели дека не е многу „мислен“ за тоа како луѓето треба да го користат. Компанијата „Прелистувач“ нема за цел да го замени Chrome, вели тој, но бара да најде подмножество на корисници на Chrome чии потреби може подобро да ги исполнат.

„Мислам дека една од причините поради кои веб-прелистувачите останаа малку застојани во однос на нивната функционалност е тоа што деловниот модел е изграден нагоре е еден од приходите од реклами за пребарување“, вели Милер. „Мислам дека на Хром и Сафари се Тоиотас или Хондас. Тие се сигурни, тие се достапни, тие се достапни и тие се едноставни. Ние се обидуваме да ја изградиме Tesla на веб прелистувачи. “

Милер вели дека компанијата „Прелистувач“ се надева дека ќе започне да ги приведува корисниците на бета-тест софтвер подоцна оваа година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *