Малите микропластични честички апсорбираат

Честичките произведени од пластичен отпад се апсорбираат преку растителни корени и завршуваат во пченицата и зеленчукот што ги јадеме, открива новата студија.Тим од Кинеската академија на науките ја проучувал распространетата микропластика – произведена кога работите како шишиња со вода се деградираат. Овој извор на загадување претходно е пронајден низ океанот и другите водни екосистеми, па дури и во нашите морски плодови и сол, тврдат истражувачите. Микропластиката стана сеприсутна и ова доведе до загриженост кај научниците за трансферот на честичките од околината и во нашиот синџир на исхрана. Во една нова студија, истражувачите откриле дека овие пластични парчиња имаат загадени јастични растенија кои редовно ги јадат луѓето – сугерирајќи дека ниту една храна не е ослободена од пластично загадување.Големи празнини помеѓу епидермалните клетки на местото на латерална појава на корен.  Во една нова студија, истражувачите откриле дека овие пластични парчиња имаат загадени растенија за јадење, вклучувајќи зеленчук што редовно јаде од луѓето

Големи празнини помеѓу епидермалните клетки на местото на латерална појава на корен. Во една нова студија, истражувачите откриле дека овие пластични парчиња имаат загадени растенија за јадење, вклучувајќи зеленчук што редовно јаде од луѓетоЈонгминг Луо, професор во Институтот Јантаи за истражување на крајбрежните зони (ЈИЦ) и Институтот за наука во почвата Нанџинг, рече дека пластиката може да претставува ризик по здравјето.Тој рече дека повеќето микропластики се испуштаат во животната средина и се акумулираат во голема количина почва со секундарни честички кои се наоѓаат со деградација на пластика.Оваа почва, плус отпадни води – витален извор на вода за земјоделско наводнување – содржи микропластика со мали димензии кои секојдневно влегуваат во снабдувањето со храна. И покрај распространетата микропластика низ околината, материјата за нивното привлекување од растителни растенија до сега не била добро проучувана.Со децении, научниците веруваа дека пластичните честички се едноставно премногу големи за да поминат низ физичките бариери на недопреното растително ткиво – тоа не е случај.Пукнатините на местата кои се појавуваат на нови странични корени на зелена салата и пченични култури можат да земат микропластика од околната почва и вода. „Тие микропластика потоа можат да се пренесат од корените до јастите делови на земјоделските култури“, рече професорот Луо. 

Областите со црвената кутија покажуваат места каде парчиња пластика имаат инфлатaрани растенија, вклучувајќи полистирен мониста во пченица и зелена салата

 

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.