Истражувачите создадоа мали ранци со фотоапарати за бубачки

 Универзитет во Вашингтон создадоа мали ранци со фотоапарати за бубачки

Секоја година, компаниите како „GoPro“ успеваат да спакуваат сè повеќе функционалност во помали и помали акциони камери, кои се помалку спремни за носење. Но, тим истражувачи од Универзитетот во Вашингтон успеа да изгради безжична камера во живо,што е толку мала дури и некој инсект може да го носи.Камерата, развиена на Факултетот за компјутерски науки и инженеринг на Универзитетот во Вашингтон, Пол Г. Ален и финансирана од стипендии на „ Мајкрософт“ и Национална фондација за наука, е првата што обезбеди поглед на грешки на светот без да ја попречува подвижноста на инсектите. Не е доволно мала и лесна за да се качи на мува, но на околу 250 милиграми може да носи носивост од над половина грам до стрмни наклони и дури додека се качуваше на дрво.

Обидувајќи се да ја минимизирате камерата во еден модерен паметен телефон, кои секако мали во споредба со камерите што ги користат професионалните фотографи, сепак би донело уред премногу преголем и тежок за инсектот да носи откако ќе се интегрираат батериите.Во однос на квалитетот на сликата, малата камера која истражувачите ја развија палетата во споредба со она што беше вклучено во оригиналниот iPhone пред 13 години. Црно-бело е, ниска резолуција и испраќа видео на поврзан паметен телефон со брзина од само една до пет кадри во секунда. За да го прошири своето видно поле, леќите на фотоапаратот можат да се вртат од друга страна на околу 60 степени, дозволувајќи му на оддалечениот оператор да следи цел или да генерира панорама со поголема резолуција, без инсект или подеднакво мал робот што мора да се движи или самата склопување, што би трошело дополнителна моќност.Со оглед на нејзината големина и пристапот на мала моќност, можностите за стриминг на фотоапаратот се исто така ограничени, со Bluetooth конекција која се зголемува на растојание од приближно 120 метри, со што се бара оддалечен оператор да биде приближно близу до камерата во секое време. Сепак, траењето на батеријата е изненадувачки пристоен. Стримирајќи го нон стоп, камерата може да работи до два часа, но за да го прошират тоа, истражувачите вклучија акцелерометар, така што тоа е само снимање и емитување на слики кога и да се движи бубачката. Тоа може да го зголеми животниот век на батеријата на фотоапаратот на повеќе од шест часа.Истражувачите потврдуваат дека нивниот дизајн секако предизвикува некои проблеми во врска со приватноста, со оглед на тоа колку е лесно на инсектите да го пронајдат својот пат во вашиот дом, затоа тие ја објавуваат својата креација во јавност наместо тајно да ја купуваат во војската и полицијата. Но, има и легитимно интересни потенцијални апликации настрана од неизвесност. Камерата може да им понуди на ентомолозите нови сознанија за тоа како инсектите ја минуваат својата околина, да одговорат на закани или други стимули во дивината, па дури и да обезбедат поинтимен поглед на нивните социјални структури.Новоразвиената камера се користи и за создавање подеднакво мал автономен робот што може да се движи со брзина од околу 2 до 3 сантиметри во секунда. Можеби не звучи брзо, но веќе ги надминува постојните роботи во таа скала. Бидејќи технологијата се подобрува и се оддалечува од фазата на истражување, нема да биде долго пред да посакате да бидете мува на идот станува реалност.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.