Twitter открива дека сопствените алатки за вработени придонеле за невиден хакер

Твитер соопшти дека хакерите ги компромитирале сметките од висок профил благодарение на пристапот до внатрешните алатки

Твитер фрли одредена важност врз невиден напад вчера што резултираше во бројно преземање на профили од висок профил, вклучувајќи ги оние на претседателот Барак Обама, демократскиот кандидат Бајден и извршниот директор на Тесла, Елон Муск. Во серија твитови објавени вечера под неговиот канал за поддршка, Твитер соопшти дека нејзините внатрешни системи биле компромитирани од хакерите, потврдувајќи ги теориите дека нападот не можел да биде извршен без пристап до сопствените алатки на компанијата и привилегиите на вработените.„Откривме, за што веруваме, дека е координиран напад од социјално инженерство од луѓе кои успешно насочија некои од нашите вработени со пристап до внатрешни системи и алатки“, се наведува во првиот твит во низата со објаснувања со повеќе твитови. „Знаеме дека тие го искористија овој пристап за да ја преземат контролата врз многу видливи (вклучително и заверените) сметки и Tweet во име на нив“.Се чини како Твитер да признава тука дека се чини дека бројни луѓе биле вклучени во хаките, не само една личност, како и дека биле компромитирани и бројни вработени.

Твитер не образложува за какви алатки им пристапиле на напаѓачите или како точно го извршиле нападот но се искористени за спроведување на преземање на сметката, потенцијално со ресетирање сметки за е-пошта и потоа враќање на лозинки.Во ажурирањето на својата истрага за хакерот , Матична плоча сега вели дека се разговарало со хакери кои велат дека платиле вработен во Твитер за промена на адресите на е-пошта на популарните сметки користејќи ја внатрешната алатка за да можат потоа да ја преземат контролата врз нив.

Не е јасно дали ова е дефинитивно како беше извршен нападот; Твитер нема да каже засега. Но, скоро истовременото преземање на сметка на голем број на многу чувствителни сметки на Твитер,но сугерираат дека напаѓачите не ги експлоатирале само сопствениците на одделни сметки и имале во најмала рака индиректен пристап до вработените алати.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *