14 позитивни и негативни начини на кои технологијата влијае врз нашите животи

Скоро сите користиме паметни телефони што воопшто ги немаше пред 15 години

Ретко кој може да се спореди со промените што технологијата ги донесе во нашите животи во последните 20 години или слично . Неверојатни работи се случуваат во областа на технологијата, што има огромно влијание врз нашиот секојдневен живот. Денес, скоро сите користиме паметни телефони што воопшто ги немаше пред 15 години, ние работиме што не можевме ни да си ги замислиме пред неколку години, користиме голем број услуги од удобноста на нашиот дом, итн.Се разбира, технологијата отвора многу нови можности за нас, но ние луѓето често не знаеме како да се справиме со тоа. Додека многумина ќе се согласат дека технологијата нè натера напред напред, неодговорното однесување остава впечаток дека технологијата ни штети во некои сегменти.

 свг 3Е

Без разлика дали сте личност која сака долгорочни врски или краткорочни авантури – Интернетот има решение за секого. Како што го привлекувавме вниманието кон Интернет, така и љубовта (во сите свои значења) стигна до Интернет каналите. Интернетот и разните апликации ви нудат одлични можности да пронајдете partnerубовен партнер за една ноќ или за живот. Се разбира, во зависност од вашите желби и тенденции – постојат различни платформи за сите лица.Интернетот создаде глобално село каде што секој може да се сретне и да комуницира со сите. Интернетот нуди можност, но реалниот живот сепак се случува надвор од Интернет.

Експертите велат дека никогаш немало подобри деловни можности – отколку сега во современиот, технолошки напреден свет.Пред 30 години, само неколку луѓе користеа компјутер за деловни цели, а денес компјутер и паметен телефон стана основа за успешен бизнис .Компјутерите и Интернетот играат неверојатно важна улога во современиот деловен свет и целиот деловен свет се смени толку многу.Благодарение на Интернетот, денес можете да водите успешен бизнис од сопствената просторија, додека соработувате со целиот свет.

 свг 3Е

Проблеми со спиењето

Можеби заради деловни обврски, но многу веројатно заради нашата зависност од технологијата. Сè повеќе луѓе се борат да спијат – што полека им го уништува секојдневниот живот. Имено, непроспиените не можат да ги извршуваат добро своите дневни обврски, па токму затоа тие паѓаат во подлабоки проблеми – затоа се вртат во тој несреќен круг. Многумина ги бараат причините во лошо расположение, лоша диета, бројни приватни и деловни обврски – но ретко мислат дека проблемот би можел да биде во технологијата.

најдобри игри со ps4 vr

Отуѓеност од другите и реалниот свет

Иако технолошкиот свет е всушност составен од јасно дефинирани правила и бројки, факт е дека технологијата многу влијае на нашите емоции. Бидејќи технологијата го презеде светот, емоциите на целото население драстично се променија. Можеби не сме го забележале дури и затоа што скокот кон технологијата не беше толку брз и експресивен на крајот на краиштата, но промените дефинитивно се случија. Ова е особено изразено со појавата на многу социјални мрежи – каде што среќната и луксузна содржина е претежно присилена . Многу луѓе паѓаат во депресија заради следење на ексклузивниот живот на другите, односно сметаат дека нивниот живот не е вреден, интересен и доволно квалитетен.Отуѓеноста и губењето на концентрацијата може да бидат особено големи недостатоци за идните генерации – затоа што тие зависат од технологијата уште од мали. Кога бевме мали игралишта беа полни со деца и возрасни, а денес децата претежно го поминуваат своето време во просторија во рамките на нивните четири wallsида – играјќи видео игри или трошат виртуелна содржина.

Доживејте сè на дланката на вашата рака

Денес, паметниот телефон е неопходен дел од нашите животи, односно уред кој секогаш и секаде го носиме со нас. Кога го поврзуваме овој паметен телефон на Интернет, добиваме уред кој ни овозможува пристап до целиот свет на дланката на нашата рака. Со целиот свет на дланката на вашата рака, човекот станува способен да оствари сè што сака.Паметен телефон ни овозможува да ја поканиме нашата сакана на другата страна на светот, да научиме јазици на секој чекор, да навигираме со патувања, да ги следиме предавањата на најголемите светски експерти, да трошиме време играјќи игри, да креираме деловни датотеки и сл.

Поминуваме премногу драгоцено време

Сигурно знаете за моментот кога ќе се поврзете на Интернет, за да проверувате нешто кратко – така да изгубите половина час или уште повеќе на таа кратка проверка. Ова е еден од главните проблеми што технологијата го носи со себе – тешка контрола на времето . Многу луѓе одат толку длабоко во виртуелниот свет што не се ни свесни дека губат време што минува неповратно. Наместо да создадат свој живот и да создадат подобра иднина за себе и луѓето за кои се грижат, тие ги раскинуваат главите гледајќи што прават другите во нивните животи . Ова не е добро и секогаш треба да се има предвид дека животот се одвива во реалниот свет и дека поминато време никогаш нема да може да се врати.

Технологијата ни овозможува неверојатни можности и сè што имаме наведено во овие две статии оди на страната на постоење неверојатен потенцијал – што повеќето од нас го злоупотребуваат. Технологијата е таму за да ни ги олесни нашите животи, да ги реши повторувачките задачи за нас и да ни помогне да ги насочиме нашите вештини. Прашањето е колку добро ние како поединци знаеме како мудро и одговорно да ја користиме оваа технологија. Некои од технологијата ќе напредуваат, некои ќе бидат во загуба – но ништо нема да биде исто како што беше пред 20 или повеќе години. 

Технологијата е таму и ние треба да бидеме свесни – зависи од нас да се прилагодиме колку што е можно и да го искористиме потенцијалот што се нуди. Среќно со употребата на технологија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.