Како Русија ги штити своите мотори на авиони

Русија се обидува да го заштити својот развој од копирање

Како што можеби претпоставите, тоа главно ќе се однесува на Кина. Кина е земја чија економија и покрај сè, многу брзо се развива. Кинезите избраа специфичен модел и јасно го следат. Неговата суштина е дека во Кина тие го земаат како основа најдоброто што го има светот и се обидуваат да го копираат. Ова е забележано во различни области. Земете кинески автомобили, на пример. Прототипите за нив се Toyota и Mercedes. Кинеските паметни телефони сега се во предност. И тие не се развиени од нула ниту.  

слика

Ситуацијата е слична во воената сфера. Кина гради воени бродови, гради ракетни системи, обидувајќи се да направи модерни авиони. И сето тоа се заснова на најдобрите модели во светот. Секако, никој од водечките производители на оружје не сака Кина да стане лидер во оваа област. Прво, истата Америка и Русија исто така не сакаат друга земја со сериозно оружје во светот. Второ, ако Кина произведе одлични авиони, веќе нема да ги купува од Соединетите држави или Руската Федерација. Затоа Русија, на пример, се обидува да го заштити својот развој од копирање. Неверојатен пример:  

слика

Не толку одамна, Кинезите побараа од Руската Федерација да им продаде мотори AL-41F1S. Руската Федерација понуди друга опција: купи готов Су-35. Се чини дека нема разлика – ако не го земете во предвид фактот дека готовиот авион е поскап. Всушност, ако Кинезите само купуваа мотори, тие ќе ги расклопат и ќе ги проучуваат детално. Во Су, сè е направено така што е многу тешко да се дојде до моторите. Обидот да се стори тоа, најверојатно, ќе ги оштети моторите. Тоа е, Русија навистина го штити својот развој од копирање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *