TikTok отстрани скоро 29.000 видеа за „Ковид-19“ во Европа

Кинеската компанија TikTok објави дека избришала скоро 29.000 видеа поврзани со коронавирус во Европа поради кршење на нејзините правила, пренесува CNBC.Апликацијата, што им овозможува на корисниците да објавуваат кратки видеа, вели дека не дозволува дезинформација што може да му наштети на здравјето на луѓето да се споделат на неговата платформа.Според TikTok, околу 3.000 видеа вклучуваат медицинска дезинформација.„Нашиот главен заклучок, заснован на нашата анализа, е дека гледаме ниски нивоа на содржина што ги крши нашите Упатства за заедницата„ Ковид-19 “за Европа“, напиша Тео Бертрам, европски директор на „ТикТок“ задолжен за блогот на компанијата. за односи со владите и политичарите.Бетрам додава: „Вкупниот број на видеа поврзани со„ Ковид-19 “и вкупниот број прекршители на нашите правила достигна врв во март 2020 година, падна во април 2020 година и значително опадна во мај и јуни 2020 година.“На видеата што содржат зборови, хаштагови или музика поврзани со коронавирусот, TikTok прикажува транспарент со зборовите „Дознајте факти за Ковид-19“. Банерот ги насочува корисниците кон верификувани, доверливи извори на информации. Компанијата тврди дека транспарентот е прикажан со над 7 милиони видеа во Европа.

Крис Стокл-Вокер, автор на YouTubers, коментира дека податоците генерално не биле изненадувачки.„Апликацијата е одлична видео платформа“, рече тој. „Знаеме дека пред пандемијата, најмалку 27 милиони видеа се закачуваа дневно, а податоците од трети страни покажуваат дека апликацијата станала попопуларна за време на блокадата“.Стокле-Вокер коментира дека TikTok има „многу силна“ вештачка интелигенција и се потпира на луѓе модератори кои често ги отстрануваат видеата пред да бидат прикажани на корисниците.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *