Twitter размислува за дополнителна платена услуга

Може да биде дополнителен двигател на приходите во време кога буџетите за рекламирање се намалуваат

Акции на Твитер АД во средата се зголеми за 12 проценти во услови на шпекулации дека компанијата за социјални мрежи гради платена услуга заснована на претплата.Твитер размислува за алтернативни извори на приходи, вклучително и нудење услуга за претплата, рече Блумберг, цитирајќи некој запознаен со плановите на компанијата. Новата група наречена Грифон сè уште се развива и производот за претплата не може никогаш да биде објавен, рече изворот, одбивајќи да не биде цитиран. Компанијата неодамна објави објавувања на работни места во кои го опишува Грифон како „градење платформа за претплата што може да ја користат и другите тимови во иднина“. Новата група на веб-инженери ќе соработуваат тесно со платежниот тим и групата Twitter.com, според публикацијата.

Идејата за производ за претплата на Твитер се дискутираше со години како алтернатива на тековното рекламирање и деловно работење.Ce размислува да наплаќа за подобрени карактеристики на Tweetdeck, производ на Твитер насочен кон професионалци. Новата верзија може да содржи „помоќни алатки за да им помогнат на рекламни, новинари, професионалци од различни области и други во нашата заедница да дознаат што побрзо се случува во светот“.
Сепак, оваа идеја никогаш не се оствари.Повеќе од 84% од приходите на Твитер доаѓаат од рекламирање, бизнис кој порасна пред пандемијата на коронавирус да се шири во светот. Додавањето услуга за претплата може да му помогне да се диверзифицира. Во првиот квартал продажбата на Твитер порасна за само 3%, што е најслаб пораст за повеќе од две години.Главниот извршен директор Jackек Дорси е исто така под притисок на активисти за инвеститори да го забрза бизнисот на компанијата и можно е услугата за претплата, која вклучува посебни одлики за најчестите корисници, да обезбеди повеќе приходи бидејќи буџетите за рекламирање се повлекуваат назад.„Веруваме дека е навистина важно Твитер да биде достапен за сите во светот, без разлика кој е нивниот економски статус и каде се наоѓаат во животот, така што Твитер е генерално бесплатен и отворен“, рече Ното во 2017 година.

Извршниот директор на Facebook Inc. Марк Цукерберг, исто така, со години се повикуваше да понуди платена верзија на социјалната мрежа, но тврди дека платформата мора да биде бесплатна за да стигне до повеќето луѓе.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.