Долготрајна силиконска маска за лице што може да се стерилизира во рерната

Експерти од американскиот универзитет МИТ го презентираа концептот на транспарентна маска за лице која може да се дезинфицира на кој било начин и повторно да се користи, и не го крие лицето додека ве штити од вирусот

Пандемијата на коронавирус ги забрза иновативните активности кога станува збор за заштитна опрема. Веќе видовме дека луѓето печатат заштитни маски за лице на 3Д принтери, шијат дома и дека се појавуваат иновативни решенија на платформите за собирање пари, кои се чини дека предвидуваат дека маските може да станат дел од нашето секојдневие.Експерти од американскиот универзитет МИТ исто така се вклучија во развојот на „пријателски“ маски изработени од транспарентен материјал, кои имаат одлични технички својства. Тие презентираа маска направена од силиконски облик на вбризгување, вид што се користи, на пример, во садовите за печење торта.Ова значи дека материјалот е отпорен на виткање, абење, но и високи температури и разни хемикалии. Како резултат, оваа маска ќе можете да ја користите многу пати, а помеѓу употребите ќе можете да ја дезинфицирате колку што сакате. Без разлика дали ќе го потопите во белило или изопропанол, изложувајте го на средство за дезинфекција на пареа или едноставно ставете го во рерната – маската ќе го издржи сето тоа и ќе биде повторно подготвена за безбедна употреба.

Фотографии: MIT

Дополнителна предност на ова решение е и релативно ефтиното масовно производство и фактот дека мал филт за заменување N95 се користи за филтрирање на воздухот, за што е потребно значително помалку полипропиленски ткаенини отколку кога се прави целата N95 маска .Со стандардната маска за заштита на ниво N95 , овој силикон споделува форма, дизајнирана од 3M. Затоа, оваа транспарентна маска многу добро се вклопува на повеќето човечки лица – во тестот МИТ, од вкупно 20 испитаници помина тестот за безбедно прилепување, а се покажа дека дури и со различни движења на главата не испушта вируси на устата и носот, притоа дозволувајќи лесно дишење. .МИТ веќе развива втора верзија, уште поудобна и издржлива силиконска маска N95, како и дополнителни тестирања потребни за ова решение да добие FDA сертификација и да биде пуштен на пазарот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *