Производството на кинески индустриски робот се зголеми во текот на COVID-19

Производството на кинески индустриски робот се зголеми во текот на COVID-19

Со забрзувањето на растот од 16,9 проценти во мај, земјата во изминатите шест месеци има произведено 93.794 единици индустриски роботи, што е за 10,3% повеќе во однос на истиот период лани, покажуваат податоците обезбедени од Националното биро за статистика.

Зголемената побарувачка за индустриски роботи беше предизвикана од недостиг на работници, кои останаа надвор од должноста заради заклучувањата поврзани со СОВИД-19 и надградба на традиционалните индустрии.Во Кина, угостителската индустрија воведе роботи-келнери во 2018 година.

Сега, овие машини кои бараат изглед на човекот привлекуваат сè повеќе клиенти во време кога социјалното дистанцирање стана ново нормално.Компанијата „Кинон роботика со седиште во Шангај, која долго време продава роботи кои испорачуваат храна на клиентите во ресторани како ланец на жариште изјави дека планирале да измерат производство на роботи минатата година.

Вирусот нè натера да ги забрзаме работите рече главниот извршен директор Ли Тонг во интервјуто. Во извештајот за индустријата објавен минатата година се сугерира дека глобалниот пазар на индустриска роботика бил вреден 18,05 милијарди американски долари во 2018 година и се очекува да достигне 40,75 милијарди американски долари до 2024 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *