Првите луѓе можеби дошле до Америките и се населиле во Мексико 15.000 години СЕКОГАШ, отколку што претходно се мислеше, покажува студијата

Првите луѓе можеби дошле до Америките и се населиле во Мексико 15.000 години СЕКОГАШ, отколку што претходно се мислеше, покажува студијата

Археолозите ги преработиле историските книги кога луѓето за прв пат пристигнале во Америка, менувајќи го датумот на првичното преселување 15.000 години наназад. Ископувањата во пештерата во Мексико, наречена Chiquihuite, откриле археолошки докази за човечко занимање што датираат од 27 000 години.Но, компјутерската анализа дополнително го турка овој датум, при што студијата тврди дека луѓето за прв пат живееле во пештерата пред околу 33 000 години.

Ова е во спротивност со општо прифатената верба дека луѓето не дошле до Северна Америка до пред околу 16 000 години. Академиците се согласуваат дека луѓето најверојатно мигрирале од Азија во Америка преку копнен мост преку Беринговиот теснец, кој сега е под вода и го формира морето меѓу Алјаска и Русија.

Можеле да патуваат со брод од Азија, следејќи го пацифичкото крајбрежје, сè додека не ги заобиколат глечерите. Денес, две студии се објавени во Природата, една детали за местото на Chiquihuite и друго статистичко анализирање на 42 археолошки локалитети во Америка„Првите Американци се верува дека пристигнале на континентот помеѓу 16 000 и 13 000 години“, вели главниот автор на студијата за статистичко моделирање, д-р Лорена Бекера-Валдивија„Речиси 2.000 камени алатки биле пронајдени во мексиканската пештера во текот на еден десетгодишен период.

Нашите откритија покажуваат докази за луѓето околу 15 000 години пред тоа“.„Овие откритија ни помагаат да ја разбереме почетната човечка окупација на Америка подетално од кога било досега“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *