Интел ги одложува своите 7-нанометарски чипови за компјутери

Интел ги одложува своите 7-нанометарски чипови за компјутери

Технолошкиот гигант открива дефект во неговиот 7-нанометарски процес.

Интел го натера датумот за лансирање на своите 7-нанометарски чипови за компјутери , откри технолошкиот гигант во четвртокот, за време на извештајот за заработка од втор квартал. 

Компанијата соопшти дека времето за производство на процесорот со седиште на 7 nmm се движи за околу шест месеци, бидејќи приносот на неговиот процес од 7 nm сега е 12 месеци зад предвиденото. Интел соопшти дека „ја забрзува транзицијата кон 10 nm производи“ во 2020 година, како резултат на зголемувањето на побарувачката.

Процесот од 7 нанометри во моментов е најнапредната достапна технологија за производство на чипови на уреди. Подобрување на производството на полупроводници за да се постигне подобар век на траење на батеријата и перформанси значи намалување на компонентата на транзистор, при што Интел сè уште користи 10nm.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.