Земјата е почувствителна на емисиите на СО2 отколку што претходно се верувало

Земјата е почувствителна на емисиите на СО2 отколку што претходно се верувало

Студијата нуди напредок кон стеснување на опсегот на покачување на температурата предизвикана од удвојување на нивото на јаглерод диоксид.

Се надеваме дека порастот на просечните глобални температури до 2100 година може да биде опфатен под 2,5 Целзиусови степени може да биде исклучено доколку емисијата на стакленички гасови продолжи со сегашната стапка сугерираат новите истражувања кои ја преиспитуваат чувствителноста на атмосферата на јаглерод диоксид (СО2).

Неговите откритија покажуваат дека удвојувањето би предизвикало 2,6 до 4,1 Целзиусови степени во просечно затоплување над прединдустриското ниво, ставајќи најнизок пораст повеќе од еден степен над претходниот проценет опсег на научниците од 1,5-4,5 Целзиусови степени.Климатските промени се толку лоши колку што мислевме дека е“ научниот консензус дека целта да се зафати зголемувањето на просечните глобални температури на 1,5-Целзиусови степени.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *