Нуклеарните централи за Месечината и Марс

Нуклеарните централи за Месечината и Марс

Националната лабораторија објект за нуклеарно истражување во источен Ајдахо секторот за енергетика и НАСА ќе ги проценат идеите за развој на реакторот.Планираат да одржат техничка средба во август со очекувањата за програмата планот има две фази првиот е развој на реакторски дизајн а вториот е изградба на тест реактор што може да го пренесе реакторот до Месечината.

Целта е да има реактор систем на летање и слетувач подготвени да одат до крајот на 2026 година.Министерството за енергетика соопшти дека најверојатно ќе бидат потребни повеќе поврзани реактори за да ги задоволат потребите за електрична енергија на Месечината или на Марс.

Реакторот не може да тежи повеќе од 3.500 килограми да може да работи во вселената да работи претежно автономно и да работи најмалку 10 години.Нациите нации генерално се обидоа да ја намалат количината на збогатен ураниум што се произведува од таа причина а распоредување на напреден реактор на лунарната површина е исто толку возбудливо колку што е предизвик.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *