Огромни астероиди се движат кон Земјата

Пет астероиди се движат кон Земјата

Пет астероиди се движат накај нас со дијаметар од 15 до 120 метри,ќе се приближат оваа недела.Според астрономите астероидите се околу двапати поголеми од висината на кривата кула во Пиза.

Четири од нив се со дијаметар над 50 метри, сите освен еден ќе поминат на безбедно растојание меѓу 3,3 милиони и 7,1 милиони километри.

Од НASA не очекуваат астероидите да влезат во гравитационото поле на Земјата,ниту парчиња и нивни остатоци да паднат на Земјата.

Деветнаесетте астероиди се наоѓаат помеѓу орбитите на Јупитер и Нептун, а тие биле забележани благодарение на необична орбита околу сончевиот систем“, изјави Марија Хелена Мореира Мораис.

Сите планети и астероиди во Сончевиот систем потекнуваат од тенок диск на гас и прашина што некогаш го опкружувале сонцето.

Кога дискот се распаднал, сè се проширило кон рамнината, но некои тела тоа веројатно го пропуштиле, а токму тоа е причината што тие можат лесно да се забележат, бидејќи имаат необични орбити.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *