Пуштена првата светска дигитална валута во светот

Првата светска дигитална валута

Претседателот на Управниот одбор на ЛЦБ, Витас Василиаускас, во соопштението за печатот рече дека дигиталните пари се одличен приказ на она што го постигнале за само неколку години, по стратешката одлука да се тргнат на цврст пат кон финансиска и иновативна исплата.

Банката на Литванија (ЛЦБ) ја издаде својата дигитална колекторска монета LBCOIN.

„Врз основа на најнапредните ИТ решенија, ова не се само првите дигитални пари издадени од централната банка во еврозоната, туку и во целиот свет“, велат од ЛЦБ.

LBCOIN е посветен на Литванскиот акт за независност од 1918 година и 20 од неговите потписнички, пренесува SEEbiz.

„Тој служи како мост што ги поврзува класичната нумизматика и брзото развивање на финансиските технологии. Не се сомневам дека LBCOIN ќе ја зајакне улогата на Литванија како регионален финтек центар“, рече Витас Василиаускас.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.