Вештачката интелигенција може да открие преку глас ако некој е болен

Вештачката интелигенција може да открие преку глас ако некој е болен

Сите добро знаеме каков е гласот на лицето со тешка настинка. Дали би препознале како звучи лицето кое страда од некоја болест? Најверојатно не.

Научниците веруваат дека алгоритмите и вештачката интелигенција наскоро ќе можат да откријат знаци на болеста.Секој наш внатрешен орган е еден вид резонатор па ако имаме проблеми со белите дробови или срцето тоа се рефлектира на нашиот глас.Како звучи нашиот глас зависи од главниот диригент  мозокот.Новиот коронавирус најмногу влијае на белите дробови и респираторниот тракт тоа секако влијае на гласот што значи дека СОВИД-19 може да се открие со истиот метод.На универзитетот  во Германија велат дека можат да градат алгоритми што детектираат емоционална и физичка состојба само врз основа на податоци.

Секој човечки глас има 6.300 параметри, а човечкото уво со исклучок на обичната настинка не може да ги разликува.Но, вештачката интелигенција може,научниците се надеваат дека алгоритмите и вештачката интелигенција ќе бидат пошироко користени.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *