Кинеската сонда на Марс испраќа фотографија од Земјата, Месечина

Кинеската сонда на Марс испраќа фотографија од Земјата, Месечина

Tianwen-1, првата кинеска мисија на Марс започната на 23 јули  сними фотографија од Земјата и Месечината.Користејќи го сензорот за оптичка навигација сондата во понеделникот ја зеде сликата на Земјата и Месечината на оддалеченост од 1,2 милиони километри под операција на тимот за контрола на летот од Командата и контролниот центар на воздушната вселенска пекинг во тесна соработка со кинеската академија на вселенска технологија.Црно-белата слика ги прикажува Земјата и Месечината и во облик налик на полумесечина, кои се придружуваат едни со други во огромниот универзум.

Сондата избегна од гравитационото влијание на Земјата и влезе во меѓупланетарна трансфер орбита сондата за Марс но во моментов се е во добра состојба на летот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *