Откопани микроби стари повеќе од 100 милиони години

Откопани микроби стари повеќе од 100 милиони години

Микроорганизмите откриени длабоко под морското дно  каде се наоѓаат уште од времето кога диносаурусите владееле со светот само добиваат нова шанса да живеат во јапонски лаборатории

Научници  во Јапонија успеа да ги оживее микроорганизмите кои беа хибернација во подморницата на Јужен Пацифик повеќе од 100 милиони години.Примероците од талог од океанскиот под беа ископани уште пред десет години за време на експедицијата на океанот до областа што е најдалеку од која било земја на целиот свет. Оваа зона се нарекува. од југо-пацифичкиот вител се наоѓа на Пацификот меѓу Австралија и Јужна Америка.Истражувачки тим дупчел и зел примероци од талог 6000 m под површината на океанот.

Сакавме да откриеме колку долго можат да преживеат микроорганизмите доколку се целосно лишени од хранливи материи и на  наше изненадување кислородотбеше пронајден во примероци од бунари.

И античките микроби се оживуваа.И не само некои скоро сите дури и најстарите примероци.Анализата на староста датираат пред 101,5 милиони години и почнале да се хранат многу наскоро откако храната им станала достапна практично нема ограничување на опстанокот на живите суштества вели еден од коавторите на студијата.Овие микроби во моментов се сметаат за најстари живи суштества на Земјата бидејќи датираат уште од времето на најголемото правило на диносаурусите.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.